Новости Днепра: Статьи

Хто такий Зевс і чому він найпопулярніший персонаж античної міфології

Хто такий Зевс і чому він найпопулярніший персонаж античної міфології

21 марта 2023, 11:27Общество

Релігія відігравала велику роль у стародавньому світі, особливо в Греції та Римській імперії. Раніше був політеїзм – віра в кілька божеств, на чолі з лідером.

Зевс – верховне божество, шановане багато століть поспіль. На його честь складали пісні та легенди. Вважається, що ім`я Зевса походить від давньогрецького слова "яскравий". Слово має тісний зв`язок із dies, латинським словом "день", що має дуже давню історію, тому багато міфологів вважають, що Зевс – один із найдавніших грецьких богів.

Персонаж міфів залишається популярним і до наших днів: його ім`я активно використовується в різних сферах: гральна індустрія та культура, про це та інші особливості персонажу – на сайті https://whoiszeus.com.ua/. Навіть на честь Зевса назвали астероїд (5731).

Зевс у міфології

Зевс – шоста дитина Кроноса, бога землеробства, і його дружини Реї. Точна дата і місце народження невідомі.

Кронос боявся, що проти нього повстануть діти і скинуть із престолу так само, як він вчинив із власним батьком Ураном. Щоб утримати владу у своїх руках, він вирішив позбуватися рідних дітей. Рея вагітніла п`ять разів, і щоразу віддавала запелене немовля Кроносу, який буквально "проковтував" дитину. Коли Рея носила під серцем уже шостого спадкоємця – вона не захотіла і йому такої ж долі. За порадою своїх батьків, дівчина народила і сховала сина в печері на острові Крит, а сама сповила камінь і віддала чоловікові на поталу, той нічого не помітив.

Згодом хлопчика поїли молоком кози, і виховували курети – слуги Реї. Стародавні греки шанували богиню за доброту і сміливість.

Минули роки, Зевс виріс і оголосив війну своєму батькові.

За наполяганням Зевса, Кронос повернув на світ проковтнутих ним дітей. Вони приєдналися до боротьби проти Кроноса. На їхній бік стали деякі титани (Океан, Стікс, Завзяття, Міць та ін.), а також циклопи. Вони викували йому громи і блискавки, їх метав Зевс у титанів. Після довгої десятирічної боротьби, перемогли боги-олімпійці, а вороги були скинуті в Тартар.

Правління і сім`я

Переможці розділили владу між собою, де він – головний бог і кожен має сферу, окрім спільної справи – правління над людством:

  • Гестія – богиня домашнього вогнища;
  • Деметра – велика богиня родючості, покровителька всього, що росте і дає плоди на землі, покровителька землеробства;
  • Гера – покровителька шлюбу;
  • Аїд – божество підземного царства;
  • Посейдон – бог моря.

Боги жили на горі Олімп. Саме там вирішувалися долі людей і протікало повсякденне життя божеств.

Зевс вигадав закони для життя людства, має право судити людей і завжди ухвалює справедливі рішення, прислухаючись до порад богині Правосуддя.

Також він керує всіма іншими божествами, вирішує конфлікти та бере участь у війнах. Ще бог повелитель землі та неба може передбачати майбутнє (але не завжди).

Особисте життя

Зевс – велелюбний бог. У нього було кілька дружин:

  1. Перша дружина – Метіда, богиня мудрості. Її проковтнув Зевс, коли вона була вагітною, побоюючись, що новонароджений син захопить владу. Однак, через деякий час, з його голови народилася дочка Афіна, яка поєднала в собі мудрість батька і матері. Перебуваючи відтоді всередині Зевса, Метіда стала порадницею чоловіка, сповіщає йому добро і зло.
  2. Друга дружина і сестра – Гера. Вона вирізняється ревнощами і владністю, і часто влаштовувала проблеми богові та його позашлюбним дітям, найвідоміший з них – Геракл. Її діти-боги – Арес, Гефест і Геба.
  3. Втретє він одружився з богинею правосуддя Фемідою, яка народила йому Ори і Долі – богинь часу і пір року.

Загалом у Зевса було 26 дітей від богинь і земних жінок, включно з позашлюбними: Еак, Персей, Гармонія, Мінос та ін.

Популярність Зевса у світі

Люди молилися божеству, коли хотіли щось попросити або просили захисту. Відомо, що богослужіння відбувалися біля знаменитого вівтаря на вершині Лікейської гори в Аркадії, за тисячу років до того, як Зевс з`явився в міфології греків! Такого висновку вчені дійшли після розкопок вівтаря і знахідок глиняних черепків, датованих 1200-1300 роками до н. е. Люди поклонялися божеству кілька століть, що підтверджують інші знахідки різного часового проміжку: мініатюрні вази, срібні монети та залізні клинки, що належали до гомерівського (XI-IX ст. до н.е.), класичного (V-IV ст. до н.е.), а також елліністичного (IV-I ст. до н.е.) періоду Стародавньої Греції.

Давньогрецький філософ і географ Павсій писав нотатки з географії про це місце: "На найвищій точці гори є зелений насип, що утворює вівтар Зевса, і звідти видно більшу частину Пелопоннесу. Перед вівтарем на східній стороні розташовуються дві колони, прикрашені стародавніми позолоченими фігурами орлів. Там потай відбуваються жертвопринесення (м`яса тварин) Зевсу Лікейському".

У Зевса є множинні епітети, які вживали шанувальники бога під час молитви:

  • Аристарх ("найкращий повелитель");
  • Австрапей ("блискавичний");
  • Бронтон ("громовержець");
  • Генархус ("родоначальник");
  • Гікесій ("покровитель рятівників");
  • Керавн ("той, котрий вражає громом");
  • Кронід ("дитина Кроноса");
  • Мехіос ("милосердний");
  • Омбрій ("той, хто посилає дощ");
  • Сотер ("рятівник");
  • Телейос ("всемогутній");
  • Мойрагет ("глава мойр" [парків]).

Такі імена означають особливий, священний статус.

Спочатку люди поклонялися тільки на вівтарях, а набагато пізніше – почали будувати храми. Найвідоміший – Олімпейон.

Одна з визначних пам`яток храму – статуя бога Зевса, що сидить на престолі, одягненого в мармур і золото. Він вважається сьомим чудом світу Стародавнього світу!

На жаль, статуя не збереглася до нашого часу (згоріла в пожежі), як і оригінальне зображення божества. Збереглися тільки копії зображень і письмові описи Зевса давньогрецькими філософії та істориками.

У мистецтві Зевса зображували бородатим, величним і зрілим чоловіком міцної статури. Правитель часто перетворювався на птахів і звірів, які характеризували його особисті якості: орел означає владу, бик – родючість, а трон, на якому він сидить – символ безмежної могутності.

Символіка

Головними атрибутами бога вважаються "корона" у вигляді аркуша і скіпетр, який символізує міць і силу правителя. Також він відомий як бог неба, грому та блискавки, провідник усього світу. Таке прізвисько – не випадковість, а закономірність, адже бог керує природними стихіями. Відомо, що він використовував блискавки як зброю проти своїх ворогів. Двостороння сокира або лабріс – ще одна зброя Зевса. Він її використовує проти своїх ворогів.

Священні рослини Зевса – дуб і маслина.

Де використовують ім`я Zeus у сучасній культурі

Зевс – відома особистість. Його персонаж часто пропонують в іграх: Dota2 та ігрових апаратах (Zeus 1-3, Zeus Rush Fever та ін.).

І про Зевса знімають фільми, де він виконує ролі як головних, так і другорядних персонажів: "Битва титанів", "Персі Джексон", "Геркулес", "Війна богів: Безсмертні" та ін.

События по теме

Комментарии читателей
Имя:

Город:

Текст комментария:

Осталось символов
Введите код,указанный на картинке

Показать другие

Все поля обязательны для заполнения
Текст комментария не должен содержать html-теги

В комментариях на нашем сайте запрещены:

  • оскорбления, непристойные отзывы, использование ненормативной лексики;
  • сообщения, затрагивающие честь и достоинство, права и охраняемые законом интересы третьих лиц;
  • пропаганда насилия, жестокости, разжигание национальной, религиозной и прочей розни;
  • антигосударственные высказывания, призывы к нарушению территориальной целостности Украины;
  • сообщения рекламного характера и внешние ссылки;
  • троллинг, нарушение этики сетевого общения;
  • неуважительные высказывания в адрес редакции;
  • множественные публикации с одного и того же ай-пи адреса под разными именами.

Нарушители правил будут лишены возможности комментирования.

Опрос

Когда, по вашему, закончится война?

Через 2-3 недели
Через месяц
К концу года
Через год
Через несколько лет
Не знаю
Архив опросов

Календарь событий

« Май 2024
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ ВС
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Мы в Фейсбуке

Наверх