Новости Днепра: Статьи

Особливості вживання вітаміну D

Особливості вживання вітаміну D

06 июня 2023, 13:37Здоровье днепрян

Вітамін D є справжнім секретом молодості та життя, адже він має важливе значення для підтримки чудового самопочуття. Він необхідний для здоров’я як дорослих, так і дітей. Існує чимало харчових добавок, які спеціалісти рекомендують вживати упродовж всього року. Сьогодні ми розглянемо особливості вітаміну D, а також раціональність його вживання в літній період.

Що варто знати про вітамін D

Вітамін D належить до групи жиророзчинних вітамінів. Він відіграє важливу роль у забезпеченні оптимального функціонування людського організму. Нерідко його називають вітаміном сонця, оскільки в першу чергу він синтезується в нашому організмі під впливом ультрафіолетового проміння. Наша шкіра безпосередньо під прямим сонячним впливом виробляє прекурсор вітаміну D, який потім у печінці та нирках перетворюється на активну форму нутрієнту. Елемент потроху накопичується в нашому організмі та може використовуватись протягом певного часу.

Вітамін D виконує чимало різних функцій в організмі, серед яких:

  • допомога у забезпеченні нормального всмоктування фосфору та кальцію в кишечнику, завдяки чому кістки стають міцними та здоровими;
  • підтримка імунної системи – нутрієнт допомагає регулювати запальні процеси, а також підтримує бар’єрну функцію слизових оболонок та шкіри;
  • покращення настрою та зменшення ризику розвитку депресії, активація розумових функцій організму;
  • антиоксидантні властивості, завдяки яким елемент ефективно бореться з окислювальним стресом, запобігаючи пошкодженню клітин;
  • регулювання функції м’язів;
  • протизапальний ефект.

Дефіцит вітаміну D

Нестача вітаміну в організмі може призводити до проблем із кістками (наприклад, у дітей може виникати їх розм’якшення, а у дорослих – остеопороз). Також дефіцит сонячного вітаміну може знизити імунну відповідь організму, збільшуючи ризик виникнення інфекції та запальних захворювань.

Нерідко нестача вітаміну D викликає погіршення настрою, тривожність та різні неврологічні порушення. Також цей стан може призводити до збільшення ризику розвитку деяких хронічних захворювань: наприклад, серцево-судинної хвороби. Якщо організм не отримує достатню кількість нутрієнту, у людини можуть виникати проблеми зі шкірою (псоріаз, сухість, екзема тощо).

Чи можливе передозування вітаміном D?

При зловживанні дозою вітаміну D може виникати гіпервітаміноз, внаслідок якого розвивається інтоксикація та важка гіперкальціємія. В таких випадках після інтенсивного курсу вживання вітамінів можуть спостерігатися блювання, нудота, судоми в ногах, біль у животі, шум у вухах тощо. Саме тому важливо ознайомитись із правилами прийому вітаміну D та ретельно їх дотримуватись, щоб не зашкодити своєму здоров’ю.

Не варто забувати, що передозування виникає лише у разі вживання спеціальних харчових добавок. Спеціальна дієта, яка містить жирну рибу, яєчні жовтки та збагачене молоко, разом із прийомом сонячних ванн не здатні спровокувати надлишок вітаміну.

Чи варто вживати вітамін D влітку?

Оскільки основним джерелом вітаміну D є сонце, то здається повністю логічним, що вживання додаткових вітамінних препаратів може бути зайвим. Це досить розповсюджена, але хибна думка. Насправді навіть при довготривалому перебуванні на сонці є ризик не отримати достатню кількість нутрієнту. Це пов’язано з використанням спеціальних сонцезахисних засобів для шкіри. Також варто розуміти, що кількість синтезованого нутрієнту може варіюватися залежно від географічного положення, погодних умов та інших факторів.

Не варто забувати, що довготривале перебування на сонці в літню спеку може мати негативний вплив як для шкіри, так і здоров’я загалом. Тривалий вплив ультрафіолетового проміння може призвести до появи сонячних опіків, а також стати причиною передчасного старіння шкіри.

Саме тому навіть влітку варто вживати спеціальні харчові добавки з вітаміном D, адже вони дозволяють забезпечити оптимальну рівновагу в організмі. Рекомендовано обов’язково проконсультуватись із лікарем перед покупкою харчової добавки. Обирайте лише перевірені бренди БАДів та чітко дотримуйтесь всіх рекомендацій. Процес можна поєднувати з правильним харчуванням, яке включає продукти-джерела вітаміну D. Додатковий ефект дають прогулянки на свіжому повітрі.

События по теме

Комментарии читателей
Имя:

Город:

Текст комментария:

Осталось символов
Введите код,указанный на картинке

Показать другие

Все поля обязательны для заполнения
Текст комментария не должен содержать html-теги

В комментариях на нашем сайте запрещены:

  • оскорбления, непристойные отзывы, использование ненормативной лексики;
  • сообщения, затрагивающие честь и достоинство, права и охраняемые законом интересы третьих лиц;
  • пропаганда насилия, жестокости, разжигание национальной, религиозной и прочей розни;
  • антигосударственные высказывания, призывы к нарушению территориальной целостности Украины;
  • сообщения рекламного характера и внешние ссылки;
  • троллинг, нарушение этики сетевого общения;
  • неуважительные высказывания в адрес редакции;
  • множественные публикации с одного и того же ай-пи адреса под разными именами.

Нарушители правил будут лишены возможности комментирования.

Опрос

Когда, по вашему, закончится война?

Через 2-3 недели
Через месяц
К концу года
Через год
Через несколько лет
Не знаю
Архив опросов

Календарь событий

« Апрель 2024
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ ВС
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Мы в Фейсбуке

Наверх